Alapfokú html tanfolyam 1. rész

A legegyszerűbb bemutatkozó oldal például úgy készíthető el,hogy egy egyszerű szövegszerkesztővel - mint például a Windows Notepad (Jegyzettömb)című programja az alábbi szöveget gépeljük be és a fájlnak ".htm" kiterjesztésű nevet adunk (például hello1.html).  

<HTML>
Helló! 
</HTML>

  Látható, hogy dokumentumunk elejére <HTML>-t és a végére </HTML> -t kell írni. ez jelzi a Netscape vagy az Explorer számára, hogy a dokumentum HTML nyelven van írva. Hamar elragadtathatjuk magunkat és az alábbi szöveget gépeljükbe, akkor meglepődünk.  

<HTML> 
Helló világ! 
Mindenkit üdvözlök. 

Árpád 
</HTML> 

 Ugyanis a szépen egymás alá írt szöveg egymás mellé került. Ha képernyőn is úgy szeretnénk látni, ahogy begépeltük, akkora szöveget tegyük a <PRE> és a </PRE> jelek közé.(A "PRE" a PREFORMATTED = "előre formázott" rövidítése.)  

<HTML> 
<PRE> 
Helló világ! 
Mindenkit üdvözlök. 

Árpád 
</PRE> 
</HTML> 

  Ezzel rendben is volna a szövegszerkesztés, ha nem volna egy kis probléma.Ez a szöveg tényleg mindig így fog kinézni. Hosszabb sorok esetén nem fér el a képernyőn és egyéb kínos tünetek. Ezért sokkal kulturáltabban járunk el,ha sorvége gyanánt (hello4.html)<BR> -t bekezdés gyanánt <P> -tgépelünk: ("BR"=BREAK sortörés, "P"=PARAGRAPH bekezdés.)  

<HTML> 
Helló világ!<BR> 
Mindenkit üdvözlök. <P> 

Árpád 
</HTML> 

  Folytatás html2.htm-en

Üdvozlöm honlapomon!