Alapfokú html tanfolyam 12. rész

Framek 2. rész

(A továbbiakban egyre több olyan utasítást mutatunk be, ami csak a Navigator vagy az Explorer 3.0-ás változatával élvezhető. Kérjük töltse le ezek valamelyikét!)

Alaphelyzetben a jobboldali gördítősávot (scrollbar) automatikusan megjelenik, ha a dokumentum nagyobb, mint a rendelkezésre álló hely. Ha le akarjuk tiltani a gördítősávot, akkor a SCROLLING=NO paramétert kell beállítanunk. Példánkban a felső frameben letultottuk a gördítősávot.

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows="50%,50%">
<FRAME SRC="html1.htm" SCROLLING=NO >
<FRAME SRC="html2.htm">
</FRAMESET>
</HTML>

Eredménye: a következő dokumentum. Ha a NO helyett YES-t állítunk be, akkor mindig megjelenik a scrollbar, ha AUTO-t, (alaphelyzet), akkor csak akkor, ha a méret miatt szükséges.

A frameket elválasztó határ helyét megváloztathatjuk, ha az egérrel azt megragadjuk. Ha ezt a lehetőséget (elsősorban esztétikai okokból) meg akarjuk tiltani, akkor a NORESIZE opciót választjuk. Ekkor az adott framet határoló vonalakat nem tudjuk elmozdítani. (resize=újraméretezés.) Alábbi példánkban a felső frame esetében letiltjuk a határ mozgatását.

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows="50%,50%">
<FRAME SRC="html1.htm" SCROLLING=NO NORESIZE>
<FRAME SRC="html2.htm">
</FRAMESET>
</HTML>

Eredménye: a következő dokumentum. Ha csak kétfelé osztjuk a képernyőt, mindegy hova tesszük a NORESIZE paramétert, lévén egy határ.

Ha a framek egyik fontos trükkjét szeretnénk alkalmazni, nevezetesen azt, hogy valamelyik frame-ben levő linkek valamelyik frame-be mutassanak, ahhoz először el kell neveznünk a frameket a NAME="" jelölés segítségével, utána a TARGET="" utasítás segítségével tudathatjuk a böngészővel, hogy melyik frame-ben kell hatását kifejtenie a parancsunknak. Alábbi példánkban a képernyőt három részre osztjuk, és a részeknek értelemszerűen az "also", "kozepso", "felso" nevet adjuk.

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows="130,130,*">
<FRAME SRC="seged1.html" NAME="felso">
<FRAME SRC="html1.htm" NAME="kozepso">
<FRAME SRC="html2.htm" NAME="also">
</FRAMESET>
</HTML>

Nézzük meg az így keletkezett dokumentumot.

Folytatás

 

Üdvözöljük honlapunkon