Alapfokú html tanfolyam 21. rész

A META elemek

Ezt a részt dr. Halasy Gyula készítette


Milyen META elemekre lehet szükségünk bemutatkozó oldalunk elkészítéséhez?

Kezdjük mindjárt a legegyszerűbbel! Feltüntethetjük például nevünket a dokumentumban:

<META name="Author" content="dr. Halasy Gyula">

Így a nevünk alapján megtalálhatóak leszünk a keresőprogramok számára.
Ami még fontos: ezt - és minden más META-elemet - a dokumentum legelején célszerű elhelyezni.
Ez annyira egyszerű volt, hogy - egyenlőre - végeztünk is vele.
Mielőtt rátérnénk a következő META-elemre, nézzünk egy példát, amely talán érzékelteti annak hasznosságát.

Ugye mindenkivel előfordult már, hogy egy bizonyos témáról keresett információkat? Mi történik ilyenkor? Az ember beírja valamelyik keresőbe a kivánt kulcsszavakat, elküldi - aztán visszakap egy többszáz, esetleg ezer elemből álló listát - melynek aztán jó részéről kiderül, hogy semmi köze sincs ahhoz, amire mi kiváncsiak voltuk. Ez azért van, mert a kereső a szövegek tartalmát hasonlítja össze az általunk megadott kulcsszóval - ami természetesen teljesen más szövegkörnyezetben is előfordulhat, mint ahogy azt mi gondoltuk...arról nem is beszélve,hogy mi a garancia arra, hogy különböző nyelvekben nem fordul elő azonos alakú szó?

A következő META-elemek használatával elkerülhetjuk, hogy a mi bemutatkozó oldalunk még tovább növelje ezeket a már amúgy is elég terjedelmes listákat.

Tegyük fel, hogy a következő témákkal foglalkozunk bemutatkozó lapjainkon: "HTML, "META", "HTML tanfolyam", "META elemek" - ezek ennek az oldalnak a kulcsszavai is.

<META name="keywords" content="HTML,META,HTML tanfolyam,META elemek">

Ez hasonlóképpen műkodik, mint a könyvtárak téma szerinti útmutatói: ha ezt beleírjuk bemutatkozó oldunk forrásába, ezentúl az fogja megtalálni azt, aki a "HTML", "META", "HTML tanfolyam", "META elemek" címszavak valamelyikére keres rá.

Mivel a magyar sajnos nem kimondottan világnyelv, kénytelenek vagyunk valamilyen idegen nyelven is elkészíteni bemutatkozó oldalunkat - már amennyiben szeretnénk, hogy minél többen olvashassák azt.

<META name="keywords" content="HTML,META,HTML course,META elements">

Ha viszont ezt írjuk be, akkor mi történik kis hazánk fiaival, akik a "HTML tanfolyam" címszóra keresnek rá? Bizony nem találják meg bemutatkozó oldalunkat...Ha pedig egy listában soroljuk fel a kulcsszavakat, akkor megint belebotolhatunk a fent említett nyelvi problémába...

Szerencsére erre is van megoldás. Módositsuk a fenti példákat a következőképpen:

<META name="keywords" lang="hu" content="HTML,META,HTML tanfolyam,META elemek">
<META name="keywords" lang="en" content="HTML,META,HTML course,META elements">

A lang szócskával tudatjuk a keresővel, hogy az ott megadott kulcsszó milyen nyelvre vonatkozik. Ezután mind a magyar, mind az angol nyelven keresgélők meg fognak találni minket - mégpedig csak akkor, ha az általuk beállított nyelv megegyezik azzal, amit mi adtunk meg a kulcsszavaknál.

Egy pillantra térjünk vissza az első META-elemhez;a kulcsszavakhoz hasonlóan a szerzőnél is megadhatjuk, milyen nyelven iródott a dokumentum:

<META name="Author" lang="hu" content="dr. Halasy Gyula">

Ha valaki a dokumentumokban keres egy kulcsszavat, a keresőprogram felhasználhatja a nyelvre vonatkozó információt az eredménylista további "szűrésére".

Az eddigi META-elemek a keresők hatékonyságát javították. De vannak más típusú elemek is; lássunk most ezek kozül néhányat:

<META http-equiv="Refresh"   content="3;url=http://megatrend.hu/mok/">

Ez a sor utasítja a böngészőt,hogy 3 másodperc eltelte után cserélje le az éppen látható oldalt az általunk megadottra. Ez a funkció remekül használható arra, hogy egy bevezető oldalt mutassuk látogatóinknak, amin például egy üdvözlő-ábrát láthatnak - majd pár másodperc elteltével automatikusan átlépjenek a tényleges bemutatkozó oldalunkra.{Ezen a bevezető oldalon azért célszerű egy hagyományos linket is elhelyezni, gondolva azokra, akiknek a böngészője nem támogatja ezt az utasítást.)

<META http-equiv="Expires" content="Tue, 20 Aug 1996 14:25:27 GMT">

Ezzel az elemmel megadhatjuk a böngészőnek azt a dátumot, amikor az adott dokumentum érvényet veszti. Ezt a böngésző cache-e használhatja annak eldöntésére, aktuális-e még az adott oldal. Ha észreveszi, hogy a lejárati dátum után próbáljuk meg elérni az ilyen bejegyzéssel ellátott dokumentumot, akkor törli az ideiglenes tárolóból, és letölti az éppen aktuális példányt. Így elkerületjuk például, hogy naponta frissített hírlevelünkből két hetes példányokat olvasgasson valaki...

<meta HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

Ennek a parancssornak a végére koncertáljunk: a charset=iso-8859-2 azt jelzi a böngésző számára, hogy az anyag készítője azt akarja, hogy a böngésző közép-európai karakterkészletet használjon. Ez garantálja, hogy ékezetes karaktereink normálisan jelennek meg. Hasonlóan járunk el, ha cirill betűket akarunk, ekkor a 2-es helyett 5-öst kell írnunk..

Folytatás

Üdvözöljük honlapunkon